Prison cell bars

Prison cell bars

Å sone i Norge
Fengslene i Norge er verdenskjente. Flere dokumentarfilmer har blitt lagd med våre fengsler i fokus – deres ekstremt gode soningsforhold, altså. For det er en evig debatt også her i Norge om vi ikke lar kriminelle ha det altfor godt på cellene sine.

 

Her finnes det en rekke positive og negative sider å diskutere.

Ja, Norge har et langt snillere system enn de aller fleste land. Men ser vi så mye kriminalitet i gatene? Yrkeskriminelle, utgjør de en reell fare for samfunnet? De fleste er under sterk overvåkning av politiet, dermed er det fint lite de får gjort. Samtidig kommer en rekke innsatte ut med høyere utdanning og dermed en vilje til å jobbe.

Businessman hand cuffed (mid section)

 

Man kan altså si at den forebyggende delen av soning i Norge fungerer ganske fint. Problemet oppstår når mennesker misbruker denne snille, nesten altruistiske holdningen – Anders Breivik er et ypperlig eksempel. Hele Norge vil gjerne se ham død for det han gjorde mot landet vårt, men den norske terroristen sitter i sin flotte celle, akkurat som på et hotellrom, og skriver sine bøker. Han får trene, han får servert mat tre ganger om dagen. Fortjener slike mennesker en rettferdig behandling? Det juridiske systemet sier ja, men vårt hjerte sier nei. Norge har dog et velfungerende rettsystem som ikke diskriminerer fanger, uansett hvor fæle ting de har gjort.

 

Gjengangskriminelle skånes
Ett problem mange har vist til er de lave straffene gjengangskriminelle får. Det er selvfølgelig forståelig at forebyggende tiltak bør iverksettes for førstegangskriminelle – dette er ofte folk som har kommet på feil side av loven på grunn av dårlige livskår og få muligheter til å ta de rette valgene i livet. Med litt hjelp kommer de aller fleste slike mennesker seg inn i det lovlydige samfunnet igjen og ser aldri innsiden av en fengselcelle igjen.

 

Det er dessverre enkelte kriminelle som aldri lærer – som begår nye lovbrudd så fort de kommer ut. Hvorfor i all verden gjengangskriminelle får de samme gode forholdene og de samme lave straffene som førstegangskriminelle er helt uforståelig.

Slik kan det oppstå kontorverser – kriminelle fra hele Europa trekker seg mot Norge nettopp fordi de vet at de har ingenting å frykte. Er det et slikt Norge vi vil se i fremtiden?

Comments are closed.