Fengsler som ble til hotell

Fra grusomhet til luksus
For folk flest er fengsel et sted de neppe vil besøke. Verken som innsatt eller som slektning av en innsatt. Fengsler er ikke akkurat det flotteste stedet å tilbringe en helg. Eller lenger perioder. Cellene er dystre, og gitteret på vinduet minner om den frarøvede friheten. Så hvorfor betaler folk for å tilbringe natten i et fengsel? Jo, fordi mange historiske fengsler rundt omkring i verden har blitt omgjort til hoteller og scener! Skal du ut og reise? Da har du en rekke forberedelser å glede deg til. Først og fremst bør du få deg noen nye klær og kanskje et par gode sko, slik at du har gode forutsetninger for å takle all traskingen som kommer med en slik oppdagelsesreise. Når flybillettene er kjøpt er det på tide å booke hotell. Du foretrekker sikkert fine, moderne hotell, men hvorfor ikke ta en natt eller to i et gammelt fengsel? Du kan til og med finne gamle fengsler som nå er luksushotell – enkelte er ekstremt populære for par på bryllupsreise!

 

Trenger ikke reise langt
Vi har dessverre ikke noen fengsler her i Norge som har blitt omgjort til hotell. Kanskje fordi våre vanlige fengsler er nesten som hotell? Rett over svenskegrensa finner man dog fylkesfengselet i Karlstad, som nå om dagen heter Clarion Collection Hotel Bilan. Det har blitt totalrenovert og er nå en blanding av hotell og museum. Du finner bilder av gamle innsatte, samt flere celler som har blitt bevart akkurat som de var før i tiden. Her finner du også en luksussuite, og denne er veldig populære som bryllupsreise. Mange sier jo at ekteskap er som en livstidsdom – kanskje er dette den perfekte måten å forstå hvor feil man tar hvis man ytrer noe slikt?

Stockholm's City Hall in winter at dawn with ice blocks in front

 

Botsfengselet – Norges første fengsel som blir til hotell?
Høyre har presset på å gjøre Botsfengselet i Oslo om til et hotell, men det er lite trolig at de vil få medhold rundt slike planer. Rundt omkring i Europa har dog en rekke spennende hotell dukket opp, etter at gamle fengsler ble renovert. Slottsfengselet i England er nok det mest luksuriøse av dem alle, men man forstår straks at dette tidligere var et fengsel når man stiger inn den store jerndøren. Med 95 fasjonable rom er det dog en dyr opplevelse som man sent vil glemme.

Comments are closed.