Forholdene i cellen
Norske fengsler er kjent for de humane forholdene de innsatte befinner seg i.
Et fengsel i Norge ser kanskje ut som et hotellopphold for den intetanende person som ser en dokumentar på TV – alle glemmer dog det viktigste med en fengselstraff. Man mister sin frihet. Man kan ikke gå ut. Man blir låst inne hver natt. Friheten er innskrenket til det minimale, og det er dette minimale som er den eneste kontakten man har med det «vanlige» livet.
Det kan virke overdådig, det kan til og med se luksuriøst ut, men ingen luksusfengsel kan noen gang overgå friheten og muligheten til å bevege seg som man vil. Derfor er det såpass lave kriminalitetsnivåer i Norge sett i forhold til naboene våre. Vi behandler mennesker med respekt, uansett hvor de er fra og hva de driver med. En kriminell kan fortsatt ha et godt hjerte, han eller hun vil kanskje forandre seg men trenger litt hjelp til dette – menneskelige forhold på cellen er et godt virkemiddel. Man viser hvordan et «normalt» liv kan se ut, med fine skrivebord, god mat og en rusfri tilværelse.
Innredning i fengselet
Nå skal det sies at det finnes vidt forskjellige fengsel i Norge. Fra de rimelig fæle Ringerike og Oslo fengsel til idylliske Bastøy fengsel og grønne Ullersmo – soningen er veldig forskjellig fra sted til sted. Fangenes rettigheter blir dog alltid opprettholdt, selv for den norske terroristen Anders Breivik. Breivik og andre forferdelige kriminelle får langt i fra like gode forhold som førstegangskriminelle og de som er på bedringens vei.
De to sistnevnte får som regel innrede cellene sine og prøve å skape en hjemmekoselig følelse – til og med å velge egne tapeter kan være mulig enkelte steder. På Bastøy bor man for eksempel i hytter, med mer eller mindre total frihet til å gå rundt på den lille øya og nyte den friske luften. Når man dekorerer og gjør cellen til sitt nye hjem, går tiden raskere og depresjonene faller nesten helt bort. Kriminalomsorgen gjør en fantastisk jobb i Norge, derfor har vi såpass lave tall for gjengangerkriminalitet – under halvparten av de innsatte havner i fengsel igjen (innen fem år etter løslatelse).